Kryetari i Kuvendit, z. Gramoz Ruçi, mori pjesë në sesionin plenar të Asamblesë Parlamentare të Procesit të Bashkëpunimit të Europës Jug-Lindore: Për rimëkëmbjen pas pandemisë do të ndeshemi me më shumë vështirësi sesa vendet e zhvilluara

  • Postuar më, 24/06/2020

Kryetari i Kuvendit, z. Gramoz Ruçi, mori pjesë në sesionin plenar të Asamblesë Parlamentare të Procesit të Bashkëpunimit të Europës Jug-Lindore. Në këtë sesion merrnin pjesë Kryetarë të parlamenteve dhe  drejtues të delegacioneve parlamentare të Bosnje-Herzegovinës, Bullgarisë, Greqisë, Kosovës,  Kroacisë, Malit të Zi, Maqedonisë së Veriut, Slovenisë dhe Turqisë. Mori pjesë edhe Komisioneri i BE-së për zgjerimin, z. Olivér Várhelyi. Ky sesion  iu kushtua përshpejtimit të integrimit dhe rritjes së bashkëpunimit rajonal midis parlamenteve të Europës Juglindore, në kushtet e pas pandemisë. Sesioni i drejtua nga znj. Vjosa Osmani, Kryetare e Kuvendit të Kosovës,  e cila ka kryesimin e rradhës të kësaj organizate.
Në këtë sesion përshëndeti edhe Kryetari i Kryetari i Kuvendit, z. Gramoz Ruçi, i cili falenderoi Kuvendin e Kosovës për organizimin e shkëlqyer të kësaj mbledhjeje, edhe pse në kushte jo të zakonshme si edhe për përkushtimin që kanë treguar gjatë presidencës për forcimin e mëtejshëm të kësaj organizate, duke realizuar një Presidencë dhe sesion produktivë dhe të efektshëm. Z. Ruçi nënvizoi se është për të ardhur keq që sot nuk mundëm të ishim fizikisht në Prishtinë për të marrë pjesë në këtë sesion, por në kushtet e pandemisë COVID-19,  me të cilën po përballemi të gjithë, është në të mirën e përbashkët të takohemi në formë virtuale.
“Tema për të cilën po diskutojmë sot është shumë aktuale dhe e rëndësishme për rajonin tonë për të thelluar edhe më tej bashkëpunimi dhe mirëkuptimin në proceset integruese, në të cilat janë përfshirë vendet tona.
Pandemia që ka përfshirë rajonin, Europën dhe të gjithë globin, e bëjnë imediate dhe urgjente proceset integruese të vendeve tona. 
Tani më shumë se kurrë është e domosdoshme që vendet tona të ndajnë përvojat e tyre në luftimin e pandemisë Covid-19, në mënyrë që të jemi të gatshëm për sfida të tjera të mundshme në të ardhmen.
Fatmirësisht vendet tona u goditën më pak sesa rajonet dhe vendet e tjera të botës, përsa i përket humbjeve njerëzore.
Por nga pikëpamja e ndikimit në rritjen ekonomike, mirëqënien e popullsisë dhe ritmet e zhvillimi, pasojat edhe në vendet tona ishin po kaq të rënda.
Bashkëpunimi ynë bëhet më emergjent, po të mbajmë parasysh se, edhe pse kishim humbje më të vogla jetësh njerëzore, për kthimin në normalitet të ekonomisë, zhvillimit, mirëqenies, shëndoshjes së sektorit privat,  e shërbimeve publike ndaj qytetarëve, ne do të ndeshemi me më shumë vështirësi sesa vendet  e zhvilluara.
Unë kam besim se, përveç mbështetjes që vendet tona do t’i japin njeri-tjetrit, në këtë aspekt nuk do të na mungojë as ndihma e BE-së, siç ndodhi edhe pas letrës që i dërguam Presidentit të Parlamentit Europian Sassoli, të cilin duhet ta falenderojmë për gadishmërinë dhe vullnetin për të ndihmuar rajonin tonë.”, nënvizoi Kryetari i Kuvendit, z. Gramoz Ruçi, në  fjalën e tij në sesionin plenar të Asamblesë Parlamentare të Procesit të Bashkëpunimit të Europës Jug-Lindore.


Fjala e Kryetarit të Kuvendit, z. Gramoz Ruci, në Sesionin plenar të Asamblesë Parlamentare të Procesit të Bashkëpunimit të Europës Jug-Lindore, SEECP
E mërkurë, 24 qershor, ora 9:30

Shpreh kënaqësinë dhe nderin që, në emër të Kuvendit të Shqipërisë, të marr pjesë dhe të pwrshëndes në punimet e seancës së 7-të Plenare të Asamblesë Parlamentare të Procesit të Bashkëpunimit të Evropës Jug-Lindore.
Është për të ardhur keq që sot nuk mundëm të ishim fizikisht në Prishtinë për të marrë pjesë në këtë sesion, por në kushtet e pandemisë COVID-19,  me të cilën po përballemi të gjithë, është në të mirën e përbashkët të takohemi në formë virtuale.
Me shpresë se së afërmi do të kemi  mundësinë të takohemi nga afër, duke qenë të bindur se pandemia do të marrë fund dhe vendet tona, si gjithë njerëzimi, do t’u rikthehen normalitetit dhe gëzimeve të jetës.
Më lejoni, së pari, të falenderoj Kuvendin e Kosovës që edhe pse në kushte jo të zakonshme, ka bërë një organizim të shkëlqyer të kësaj mbledhjeje, si dhe t’i falenderoj për përkushtimin që kanë treguar gjatë presidencës për forcimin e mëtejshëm të organizatës tonë.
Kjo ishte një Presidencë në një kohë jonormale, por puna dhe përkushtimi juaj, znj. Osmani, e bënë këtë Presidencë si edhe këtë sesion produktiv dhe të efektshëm.
Zonja dhe zotërinj,
Tema për të cilën po diskutojmë sot është shumë aktuale dhe e rëndësishme për rajonin tonë për të thelluar edhe më tej bashkëpunimi dhe mirëkuptimin në proceset integruese, në të cilat janë përfshirë vendet tona.
Inkurajimi i të gjitha formave të dialogut dhe thellimit të bashkëpunimit parlamentar është një parim që udhëzon diplomacinë parlamentare shqiptare.
Bashkëpunimi, koordinimi dhe integrimi i vendeve tona është një domosdoshmëri për t’u përballur me sfidat që kemi përpara, si kjo e pandemisë, por edhe e sfidave të përhershme, si punësimi, rritja ekonomike, ulja e varfërisë dhe ndërlidhshmëria e rajonit.
Fokusi i Asamblesë Parlamentare, pasi Parlamenti ka qenë dhe është funksionimi konkret i saj, është i bazuar në solidaritet, mirëkuptim dhe pjesëmarrje aktive e konstruktive të të gjitha vendeve anëtare.
Jam i bindur që shtyllat tona të përkushtimit rajonal, solidaritetit dhe gjithëpërfshirjes, do të vazhdojnë të shërbejnë për forcimin e bashkëpunimit rajonal, rritjen e kontakteve midis të gjitha vendeve tona, konsolidimin e përpjekjeve tona në përmbushjen e sfidave të sigurisë dhe materializimi i projekteve të përbashkëta ekonomike, si dhe përshpejtimi i ritmit të integrimit evropian për të gjitha vendet e rajonit tonë.
Por pandemia që ka përfshirë rajonin, tonë, Europën dhe të gjithë globin, e bëjnë imediate dhe urgjente proceset integruese të vendeve tona. 
Tani më shumë se kurrë është e domosdoshme që vendet tona të ndajnë përvojat e tyre në luftimin e pandemisë Covid-19, në mënyrë që të jemi të gatshëm për sfida të tjera të mundshme në të ardhmen.
Fatmirësisht vendet tona u goditën më pak sesa rajonet dhe vendet e tjera të botës, përsa i përket humbjeve njerëzore.
Por nga pikëpamja e ndikimit në rritjen ekonomike, mirëqënien e popullsisë dhe ritmet e zhvillimi, pasojat edhe në vendet tona ishin po kaq të rënda.
Bashkëpunimi ynë bëhet më emergjent, po të mbajmë parasysh se, edhe pse kishim humbje më të vogla jetësh njerëzore, për kthimin në normalitet të ekonomisë, zhvillimit, mirëqenies, shëndoshjes së sektorit privat,  dhe shërbimeve publike ndaj qytetarëve, ne do të ndeshemni me më shumë vështirësi sesa vendet  e zhvilluara.
Unë kam besim se, përveç mbështetjes që vendet tona do t’i japin njeri-tjetrit, në këtë aspekt nuk do të na mungojë as ndihma e BE-së, siç ndodhi edhe pas letrës që i dërguam Presidentit të Parlamentit Europian Sassoli, të cilin duhet ta falenderojmë për gadishëmrinë dhe vullnetin për të ndihmuar rajonin tonë.
Në përfundim, më lejoni t’i uroj punime të mbara punimeve të seancës së Asamblesë Parlametare të SEECP-së dhe shumë suksese Turqisë, si kryesuese e radhës për vitin 2020-2021.
Në emër të Kuvendit të Shqipërisë, ju lutem më lejoni të përfundoj duke shprehur mirënjohjen tonë të sinqertë ndaj Kryesisë së Kosovës dhe veçanërisht ndaj Presidentes Vjosa Osmani, për organizimin dhe përkushtimin e tyre. Share